Gravidyoga – Vad säger forskningen?

"

Det finns mycket forskning som påvisar fördelarna med gravidyoga, både under graviditet, vid förlossning och tiden efteråt. De studier som gjorts har visat att utövandet av gravidyoga för med sig många positiva effekter för kvinna och foster. I denna artikel har vi sammanställt (de enligt oss) viktigaste fynden som finns i dagsläget med gravidyoga. Med klickbara länkar för dig som vill läsa mer!

Gravidyoga – vad säger forskningen?

Gravidyoga är en speciell yogaform som är framtagen för gravida kvinnor. Det är en yogaform som syftar till att stärka kroppen där det behövs och öka flexibiliteten i de delar av kroppen där det är fördelaktigt inför kommande förlossning. Gravidyoga innehåller mycket andningsövningar både yogisk och mer profylaktisk andningsträning. En del av gravidyogan är mindfulness, där vi riktar vårat fokus inåt och förbereder oss mentalt inför vad som kommande skall genom meditationer, visualiseringar och mudra övningar. Den sista delen i gravidyoga består av mer praktisk förlossningsförberedelse, vi går igenom vilka positioner och övningar som med fördel kan användas i de olika delarna av förlossningen (indelade efter förlossningens faser). Övningar som partnern kan vara en del av, såsom förlossningsbrev, massage, musik med mera.

De olika elementen i gravidyoga:

  • ♥️ Fysisk förberedelse (asanas)
  • ♥️ Andningsförberedelse (pranayama & profylaktisk andning)
  • ♥️ Mental förberedelse (dhyana, mindfulness meditation)
  • ♥️ Förlossningsförberedelse (praktisk inriktning)

De viktigaste fynden som visar varför Gravidyoga kan påverka den gravida kvinnan och fostret positivt är:

⭐️ Smärtupplevelsen under förlossningen kan mildras och förlossningsförloppet kan förkortas.

⭐️ Ökad chans till naturlig förlossning, minskad risk för komplikationer, kejsarsnitt och medicinska interventioner (tex sugklocka).

⭐️ Minskad risk för oro, ångest, depression, stress och sänkt kortisol-utsöndring, minskad risk för post-partum depression.

⭐️ Påverkar immunförsvaret positivt

⭐️ Kvinnan upplever ofta mindre graviditets-besvär, ökat välbefinnande och förbättrad sömn

⭐️ Kvinnan upplever ökad kontroll under och efter förlossningen.

Här delar vi med oss med några viktiga studier med fokus på Gravidyoga indelade efter resultatfynd i forskningen. Artiklarna och boxarna nedan är klickbara och tar dig direkt till hela artikeln som PDF-fil. 

Vill du komma i kontakt med oss eller veta mer om vår Gravidyoga Online?

Du hittar vår hemsida här: https://yogamindonline.se/gravidyoga/

Gravidyoga online
Gravidyoga online