Gravidyoga – NÄR, VAR, HUR?

När kan jag börja yoga under graviditeten? Var kan jag praktisera och Hur går det till? 

NÄR? 

Man kan börja yoga när som helst under graviditeten och vara aktiv fram tills den dagen man föder. Många kvinnor mår illa och är extra trötta de första veckorna, därför rekommenderas man ibland att börja efter vecka 10-12. Viktigast här är att du känner in när det känns rätt för dig att börja yoga under graviditeten. 

VAR?

Det är ofta så att kvinnor vill ha olika sorters yoga under sin graviditet. Det är också olika om man vill ta sig till en studio eller yoga online. Vi har under den senaste tiden märkt att intresset för gravidyogaonline ökat lavinartat. Gravidyoga hemifrån uppskattas av många just eftersom man är sin egen trygga miljö, behöver inte ta sig ut någonstans och träffa andra människor. Många uppskattar det för att det minskar risken för smittspridning, stress, tiden maximeras då det bara är att starta hemma och många upplever att det är lättare att slappna av och connecta inåt hemma i känd omgivning. 

HUR?

Gravidyoga kan med fördel göras hemifrån, ordna gärna en mysig plats i hemmet där du kan tända ljus och ordna mys för dig och din bebis. Det är bra att ha en yogamatta och gärna 2 block (eller tjocka böcker), filt, och några kuddar. Du kan koppla upp dig med vilken skärm som helst: dator, iPad eller mobil.

Vad kroppen behöver under graviditeten är det egentligen bara du som blivande mamma som själv som känner. Men något som är säkert är att behovet förändras under graviditetens olika faser. Hur behovet förändras är högst personligt, därför kan det också vara mer hjälpande att följa en webbkurs där du får tillgång till de olika delarna i en förbestämd ordning men sedan har tillgång till materialet under längre tid så att du kan använda materialet så som du vill. 

Efter lång erfarenhet med gravidyoga har vi kunnat utröna ett mönster i vad kvinnor ofta söker under sin gravidtet.  Den första tiden då magen inte är så stor och kroppen inte är så tung vill många jobba mer med fysisk yoga, stärka kroppen inför kommande förlossning. Vi jobbar mycket med vår naturliga hållningsposition i gravidyogan. Du kan hitta mycket mer information om gravidyoga på vår hemsida:: https://yogamindonline.se/gravidyoga

Fördelar med gravidyoga

Flexibilitet och rörlighet är bra att jobba med under hela graviditeten, men i kontrollerade former. På grund av hormonsammansättningen i kroppen ska vi inte gå in i några ytterlägen i gravidyogan. Därför är gravidyogan utformad lite annorlunda mot ”vanlig yoga”. I gravidyoga jobbar vi med mycket just rörlighetsträning i bäckenområdet, rygg och bröst.

Andningsövningar är något som är bra att börja träna så tidigt som möjligt i graviditeten och fortsätta under hela tiden. Ju mer vi ger oss tid att andnings-träna, desto naturligare kommer det till oss då vi behöver det som mest. Många upplever stor nytta med andningsövningarna under förlossningen, men också under tiden efteråt. Andningsövningarna som vi använder oss av är både yogiska andningsövningar och profylaktiska andningsövningar.

När vi kommer längre in i graviditeten är det en stor del kvinnor som vill fokusera mer på den mental förberedelse, att hitta lugnet och förbereda sig mentalt inför förlossning och att bli mamma. Att bara ta sig tiden att faktiskt ”vara med” bebisen i magen är också något som många upplever som stärkande.

Förlossningsförberedelse

Vi får ofta frågan om förlossningsförberedelse, hur kan man bäst förbereda sig inför kommande förlossning? Vi förespråkar att starta med gravidyoga då du känner dig redo för det. Bara för att du börjar yoga betyder inte det att du behöver sluta med annan träning som du tycker passar under graviditeten. Du kan se yogan som ett komplement och som just en förlossningsförberedelse.

Att förbereda kroppen i din graviditet, kommande förlossning, föräldraskap kan göra stor skillnad. Vi optimerar de delar av kroppen och sinnet som vi kan.

Att skriva förlossningsbrev

Förlossningsbrev är en viktig förlossningsförberedande del som är viktig både för den födande och partnern. Mer information och stöd i utformandet av förlossningsbrev finns i kursen gravidyogaonline.

Gravidyoga online ger dig också en hel del teori insprängt mellan de praktiska blocken så att du kan ta till dig information och forskning kring gravidyoga i den takt som du vill. För att du ska kunna förbereda dig så mycket som du kan inför din förlossning så har vi skapat ett bibliotek med alla yogapositioner, med bild och video och informativ beskrivning av varje position. Detta gör att du kan skräddarsy yogan ännu mer efter dina behov och önskningar. Ett förlossningskompendium med förslag på positioner och rörelser att göra under förlossningens olika faser är en del av kursen som du kan (om du vill) skriva ut och ta med till förlossningen. På vår instagram delar vi med oss om mer tips, som du kan hitta här: https://www.instagram.com/gravidyoga_online/

Så varje vecka i gravidyoga online innehåller:

  • 1 klass gravidyoga (ca 45 min)
  • 1-5 guidade meditationer form av ljudfil
  • Teoretiska avsnitt som handlar om veckans ämne
  • Veckovisa hemövningar att göra mellan tillfällena

Innehåll i hela kursen:

  • Gravidyogaklasser 4 st med olika teman (45 min) video
  • Guidad meditation/andningsövningar 7 (video eller ljudfil)
  • Teoretiska avsnitt med koppling till olika teman 17 delar
  • Bild-bibliotek med bilder och videos (Asasa-bibliotek)
  • Spotify spellista till klasserna och till förlossningen
  • Förlossningsbrev, handledning i hur man skriver
  • Förlossningskompendium att skriva ut och ta med till förlossningen

Onlinekursen gravidyogaonline kan du läsa mer om här: https://yogamindonline.se/product/gravidyoga-online/

Du är varmt välkommen att höra av dig om det finns några frågor💗


Stäng