Hitta din ultimata sittposition vid meditation🧘🏽‍♀️

"

Sittpositionen vid meditation är viktig. Mest för att vi vill att kroppen ska ge oss så lite intryck som möjligt då vi mediterar. Mindre viktigt vilken av positionerna vi väljer, bara sittställningen passar vår kropp.

Vi vill släppa fysiska förnimmelser (om de inte är vårat meditationsfokus förstås). Och istället rikta all vår uppmärksamhet till vårat inre och till det fokus vi valt för vår meditation. Vanliga fokusområden är: andningen, våra sinnen, mantran, visualiseringar eller öppen närvaro.

Stabil upprätt meditationsposition

Vi vill eftersträva att ha en stabil, upprätt meditationsposition, gärna få känslan av att vi kan vila i vår egen kropp. Ett snabbt sätt att bli medveten om vår kropp är att scanna oss igenom hela kroppen och leta efter spänningar som vi kan släppa på. Områden som är särskilt utsatta för spänningar är: käkar, mun, panna, axlar, nacke, säte och händer. Samtidigt som vi försöker släppa efter och vara tunga i kroppen så vill vi ändå sitta i en upprätt ”värdig” hållning.

Tekniskt kan Du kan välja att sitta på stol, kudde, bolster, pall eller yogablock med benen korslagda eller gränsle.

Hjälpmedel vid meditation

Du kan välja att sitta på en stol, meditationspall, yogablock eller kudde/bolster.

Om du sitter på en stol, se till så att båda fötterna är grundade i marken, verkligen känn underlaget. Glid fram något så att ryggen ej vilar mot ryggstödet. Känn in så att sittbenet är tungt ner i stolen. Grunden i sittpositionen är att låta höfterna vara högre upp än knäna. Detta för att få bäckenet att tippa lätt framåt och låta ryggen få sin naturliga svank.

Om du sitter på golvet är det av samma anledning bra att sitta på en förhöjning (kudde, bolster, vikt filt, yogablock eller pall). Vi vill låta höfterna vara högre upp än knäna. Så att bäckenet tippar lätt framåt och ryggen får sin naturliga svank.

Du kan sitta gränsle över ett bolster/kudde. Eller med benen korslagda i “easy pose“, eller “burmesisk position” (då hälarna kommer framför varandra och knäna brett isär).  Halv-eller hel lotus om det finns i din praktik. Se gärna till att ha mjukt underlag om du sitter på golvet. Vik gärna en vilt under dig så att sittben, ben och fotleder får vila mjukt.

Inta meditationsposition

Låt sittbenet sjunka tungt ner i underlaget. Ryggen får förlängas upp mot taket. Tänk dig att du har en krona på huvudet som drar dig uppåt, genom en tråd som du har längs med din ryggrad. Axlarna får sjunka ner från öronen så att avståndet mellan axlar och öron blir så långt som möjligt. Vi låter skulderbladen mötas bakom hjärtat. Så förlänger vi nacken genom att låta hakan komma något neråt, framåt bröstbenet. Händerna kan vila på knäna, låren eller i knät.

Om du vill kan du lägga en kudde i knät och låta händerna vila på dem för att avlasta armar och axlar. Ett härligt tips på placering av händerna är också att göra sig en “kängruficka” till händerna. Det gör du genom att göra en ficka av den nedre mudden (vänder den nedre delen ut-och-in) av din tröja där du låter händerna vila. Låt ögonlocken bli tunga. Stäng ögonen eller fäst blicken på en punkt snett framför dig i golvet, det som känns bäst för dig.

Hitta in i sittpositionen. Börja med att följa andetaget, låt varje inandning göra dig lång, få dig att växa upp mot taket och varje utandning får göra dig tung, sjunka ner i underlaget.

Utmaningar vid meditation

Många tycker att det är besvärligt till en början att sitta på golvet på grund av stelhet i höfter. Då rekommenderar vi att välja en sittposition som för dig känns bekväm. Men också ibland ”utmana dig” med att sitta på golvet och då bulla upp med så många kuddar som du behöver under bäckenet för att få ner knäna lägre än höfterna. Det kan vara 5-6 kuddar till en början. Med tiden kommer du att kunna plocka bort kuddar och komma ner i en lägre nivå när din kropp vänjer sig vid meditationspositionen.

Om du behöver ändra position

Om du sitter i en meditationsposition som tar din uppmärksamhet av någon anledning, det kan till exempel vara en fot som sover eller ett knä som värker. Då finns det 2 alternativ som vi tipsar om. Det första är att låta det vara och bara stanna i sittpositionen, kanske styra andetaget just till den delen i kroppen. Acceptera känslorna och se vad som händer när du bara ”är med upplevelsen”. Ytterligare ett sätt är att göra en medveten förflyttning. Gör i så fall en ordentlig positionsändring med en gång istället för att röra dig så lite som möjligt, det blir ofta något som får till följd att vi rör oss i små rörelser hela tiden och har svårt att hitta tillbaka till stillheten.

Hjälpsamma länkar:

Vill du prova att meditera med våra guidande ljudfiler kan du hitta dem via denna soundcloud – klickbar länk!

Vi har också två olika webbkurser i mindfulness meditation, du hittar dem via dessa länkar:

⭐️ Mindfulness meditation för nybörjare – 5 veckors onlinekurs. Starta när du vill och ha tillgång till kursen i 6 månader! För dig som inte mediterat tidigare och vill göra mindfulness meditation till en del av din vardag Klickbar länk!.

⭐️ Mindfulness meditation – fördjupningskurs – 3 veckors onlinekurs för dig som mediterat tidigare och nu vill ha stöd eller återta ditt praktiserande. Starta när du vill och ha tillgång till kursen i 6 månader! – Klickbar länk!

🧘🏽‍♀️