Keep Calm and Ujjayi

"

Tänk vad andetaget kan göra för oss egentligen. Det kan vara där som den trygga hamnen när vi behöver stillhet. Det kan vara det kraftfulla andetaget när vi aktiverar oss och behöver mer syre i vår kropp. Genom att uppmärksamma våra andetag kultiverar vi mindfulness, medveten närvaro. Yogiska andningsövningar är värdefulla att göra så ofta vi bara kan. Ujjayi, eller segerandning är en andningsteknik som balanserar oss, den ger oss energi om det är det vi behöver och den ger oss lugn om det är det vi behöver. Så “Keep Calm and Ujjayi” 💗

Ujjayi – Pranayama – Andning

Ujjayi är en andningsteknik och namnet på vårt hälsoföretag. Nedan kommer vi att beskriva tekniken och dess hälso-fördelar. Ujjayi är en lugnande andningsteknik som även kallas för “segerandning” eller “havsandning”. 

Tekniken har använts i tusentals år. Den medvetna, viljestyrda andningens väsande ljud hjälper att synkronisera andningen (pranayama) och rörelserna (asanas) i ett rytmiskt flödande. Ujjayi kan användas under klasser, meditationer och i vardagslivet.

Fördelar med Ujjayi

Ujjayi andning balanserar hjärt-kärlsystemet samt lugnar kropp och sinne. Några andra fördelar med ujjayi andning är:

  • Ökad syremängd i blodet
  • Stresshämmande
  • Ökad kroppsvärme
  • Reglerar blodtrycket
  • Avslappnande effekt
  • Energigivande
  • Meditativa mindfulness effekter
  • Ökad medveten närvaro

Användningsområden för Ujjayi

Ujjayi andningen är användbar i många situationer utanför mattan. Om du till exempel är stressad, nervös, arg, orolig eller ur balans kan Ujjayi andningen samla och lugna. Ljudet från andningen påminner om ljudet från havet: inandningen liknas vid då vågen tar form och utandningen då vågen slår mot stranden (Även kallat Darth Vader andning). Ljudet uppstår då glottis kontraheras.

Instruktion till ujjayi andning, så gör man:

– Sitt i en bekväm ställning och ta kontakt med ditt naturliga andetag, stäng ögonen om det känns bra.

– Utan att manipulera andetaget för mycket, gör det långt och avslappnat.

– Öppna munnen och tänk dig att du ska imma en spegel framför dig: ”HAAAAH”, gör detta i 5 andetag.

– Stäng munnen och andas genom näsan, låt andetaget ta plats och bli långt och avslappnat.

– Dra samman halsen som du gjorde när du immade spegeln fast du har munnen stängd. Du kan tänka dig att du andas igenom ett smalt hål i halsen.

– Fokusera andetaget långt bak i halsen och smalna av passagen för luft så det väsande ”HAAAAH” ljudet uppstår långt bak i halsen på utandningen.
Hitta samma känsla och väsande ljud i inandningen.

– Visualisera andetagets väg in genom näsan, ner i luftstrupen, ut i lungorna, vidgningen av bröstkorgen utåt, uppåt nyckelben och bakåt skulderblad. Och ut igen.

– Var mindfull, känn andetaget, släpp eventuella spänningar i käkar, hals, nacke och ansikte.

– Sitt med andetaget, koncentrera dig på ljudet från andningen så länge det känns behagligt.

Läs mer här