Featured

Varför är yoga bra för dig som är Gravid?

Många vet säkert att yoga kan hjälpa gravida, men varför är det så bra egentligen?

Gravidyoga är speciellt anpassad yoga för dig som är gravid. Den är anpassad efter den gravida kroppen och de förändringar som sker i kroppen under en graviditet. Gravidyoga förbereder kroppen så optimalt som möjligt inför kommande förlossning och föräldraliv.

Vad säger forskningen om Gravidyoga?

Det finns mycket forskning som påvisar fördelarna med gravidyoga, både under graviditet, vid förlossning och tiden efteråt. De studier som gjorts har visat att utövandet av gravidyoga enbart för med sig positiva effekter för kvinna och foster.

De viktigaste fynden som visar varför Gravidyoga kan påverka den gravida kvinnan och fostret positivt är:

 • smärtupplevelsen under förlossningen kan mildras
 • förlossningsförloppet kan förkortas
 • ökad chans till naturlig förlossning
 • minskad risk för kejsarsnitt
 • minskad risk för medicinska interventioner under förlossningen
 • minskad risk för förlossningskomplikationer
 • minskad risk för prematurförlossning
 • kvinnan upplever oftast mindre graviditets-besvär
 • kvinnan upplever ökad kontroll under förlossningen
 • minskad risk för oro, ångest, depression,
 • minskad risk för post-partum depression
 • minskad stress och kortisolutsöndring
 • förbättrad sömn
 • påverkar immunförsvaret positivt
 • ökat välbefinnande

Gravidyogaonline är en webbkurs som du kan påbörja när du själv vill i din graviditet. Det är ett sätt för dig att ta del av yoga, andningsövningar, mentalförberedelse och förlossningsförberedelse tryggt hemifrån. Speciellt värdefullt just när vi inte vill vara i stora folksamlingar, riskera att träffa sjuka människor eller kanske inte har orken eller lusten att ta oss ut. Några deltagare har sagt att kursen är som att få gravidyogakurs, profylaktisk andningskurs och mindfulnesskurs, allt i en och samma kurs!

Kursen är 4 veckor lång, den innehåller veckovisa yogaklasser (45 minuter långa) med olika teman, flera olika förlossningsförberedande andningsövningar (pranayama och profylaktisk andning), avslappningsövningar, meditation, ett asana – bild och video bibliotek på de flesta yogapositionerna tydliga förklaringar,  utbildningsmaterial för den gravida kvinnan i form av aktuell forskning, info om vad som händer i kroppen, mental förberedelse (meditationer i form av ljudfiler), härlig yoga-musik, massage tips, förlossningsförberedande kompendium, tips för partnern och mycket mer.

Denna kurs är så mycket mer än bara gravidyoga! (Säger några av våra tidigare deltagare).

“Tack för gravidyogakursen! Det har varit en tid för mig att stärka mig själv och förbereda mig inför kommande förlossning. Rörelser och övningar har både gjort att min kropp har blivit starkare och mjukare. Jag känner mig trygg inför vad som komma skall”.

– Rebecca Eriksson Stockholm

Du har tillgång till webbkursen under 6 månader. Så att du kan anpassa, repetera och fokusera på det som känns viktigt för dig, där du är i din graviditet. Detta för att göra yogan så individanpassad som möjligt.

Vi rekommenderar att du först går igenom kursen under 4 veckor, bara följer det veckovisa flödet, sedan kan du gå tillbaka och använda materialet som du vill i 6 månader. Du behöver inte ha några förkunskaper i yoga, vi börjar från grunden och bygger vidare därifrån. Den här kursen passar både dig som är nybörjar-yogi och van-yogi.

Syftet med att ha tillgång till kursen under så lång tid är att du ska kunna styra gravidyogan så att den passar just dig! Kanske vill du fokusera extra på andningsövningarna närmare förlossningen? Kanske mer avslappning och mental förberedelse i början av förlossningen? Du lägger upp yogan som du vill.

💗

💗

🎉Just NU får du dessutom ett lyxigt Weleda kit med en Olja till alla mammor, Stretch mark oil 150ml och ett prova på kit till bebisarna som innehåller blöjcreme och babyolja när du köper Gravidyogaonline.

💗

💗

Innehåll Gravidyoga-online

⭐️ Asanas – kroppsliga positioner

⭐️ Pranayama – andningsövningar

⭐️ Dhyana – meditation

⭐️ Förlossningsförberedelse

Här kan du läsa mer om kursens hela innehåll https://yogamindonline.se/product/gravidyoga-online/

Din lärare under kursen


Camilla Strandmark
, är legitimerad specialistsjuksköterska, yogalärare, mindfulness lärare, coach och medicinsk akupunktör. Hon har 2 döttrar som yogades till världen⭐️

Camilla har många års erfarenhet från sjukvården med över 20 år som sjuksköterska. Hon är yogalärare med specialisering inom gravidyoga, yin, restorative, yoga för cancer, mediyoga och vinyasa.

Camilla har utövat meditation, yoga och mindfulnessträning under många års tid.

Fortlöpande genomgår hon vidareutbildningar i syfte att upprätthålla och ständigt höja sin kompetensnivå.

Hör gärna av dig till mig om du har några frågor eller funderingar om gravidyoga, webbkursen, coaching eller PT-Yoga:

Maila direkt här!

Namaste, TACK💗

Featured

Yoga för Cancer – en terapeutisk yogaform

Yoga för cancer eller onkologisk yoga är en yogaform framtagen till dig som genomgår eller genomgått cancer.

Du kan vara under behandling eller ha avslutat din behandling. Yogaformen är utformad för att stödja de fysiska, mentala och känslomässiga behov som cancer & dess behandlingar ofta för med sig. Så att du ska kunna läka, bygga upp din kropp och stärka ditt immunsystem.

Yogaformen är utformad för att stödja de fysiska, mentala och känslomässiga behov som cancer & dess behandlingar ofta för med sig. Så att du ska kunna läka, bygga upp din kropp och stärka försvaret mot återfall.

Praktiken, yogaklasserna är aktiva, vi jobbar med andetaget, rörelse och avslappning. Yogan fokuserar på att stimulera immunförsvaret genom rörelse, öka flexibiliteten och styrkan, minska oro och ångest samtidigt som den boostar vårat välmående.

Programmet Yoga for Cancer (Y4C) är framtaget av Tari Prister och detta är ett modifierat program för att passa i Sverige. Yoga är en säker metod för dig som vill börja röra på dig. Det kan också hjälpa vid många vanliga biverkningar som cancer och dess behandlingar kan ge: till exempel benskörhet, lymfödem, ärrvävnad, stelhet, nevropati, smärta, förstoppning, fatige, trötthet, oro, rädsla och mycket mer.

VAD GÖR YOGA FÖR CANCER?

⭐️ Bygger styrka & flexibilitet.

⭐️ Stärker immunförsvaret och ökar lymfatiska flödet.

⭐️ Minskar cancerrelaterad trötthet.

⭐️ Förbättrar sömnen.

⭐️ Minskar upplevelsen av cancerrelaterad smärta.

⭐️ Minskar risken för viktuppgång.

⭐️ Minskar oro, ångest och rädsla.

⭐️ Ökar benstyrkan (densiteten).

⭐️ Hjälper till att minska biverkningar såsom: lymfödem, förstoppning och neuropati.

⭐️ Ger dig som patient möjlighet att påverka din egen situation och bli delaktig i din läkning.

⭐️ Ökar välbefinnandet.

“Våra kroppar är designade för rörelse, när vi rör oss på ett hälsosamt sätt masserar vi våra organ inifrån, vi renar vår kropp, ökar flödet i cirkulationssystemet, andningssystemet och lymfsystemet”. 

Gratis Webinar Om Yoga för Cancer 1/10 12:00-13:00 Online

Vi vill bjuda in dig till ett gratis webinar där vi kommer att berätta om vad Yoga för Cancer (Y4C) är för något, dess fördelar och forskningsbakgrunden. Vi kommer också att prova på en kortare yogaklass tillsammans. För att få länken till webinaret anmäler du dig HÄR så skickas länken till din mail💫

Är du nyfiken på Yoga för Cancer eller vet någon som kan vara intresserad får du gärna kika in på vår webblats som du hittar här: https://yogamindonline.se/yoga-for-cancer/

Featured

MediYoga – En terapeutisk och läkande Yogaform

MediYoga är en terapeutisk, kvalitetssäkrad yogaform, en helhetsträning med fokus på fysiskt, mentalt och emotionellt välbefinnande. MediYoga sammanbinder de gamla yogiska redskapen med den moderna vetenskapen.

Forskning har visat att MediYoga har god effekt på bland annat stress, rygg-, hjärt- och sömnproblem, högt blodtryck, oro och ångest. Genom mjuka enkla rörelser, andningsövningar, djupavslappning, mantran och meditation aktiverar MediYoga kroppens självläkande system.

Den medvetna andningen går som en röd tråd genom alla yogapass, övningarna anpassas efter din förmåga just för stunden.

Mediyoga är en terapeutisk yogaform där vi utför rörelser, andningsövningar, meditationer och avslappning tillsammans med ögonsposition (drishti), ljud (mantra), handpositioner (mudra) och rotlås.

Mediyoga har alltid en tydlig struktur men med olika fokus för olika klasser, dessa huvudingridienser ingår i varje klass med olika dosering:

 •  Intoning
 • MediAndning
 • Fyisiska positioner & rörelser
 • Djupavslappning
 • Meditation
 • Uttoning

Oavsett om du är frisk eller sjuk kan du ha stor nytta och glädje av denna yogaform, som hjälper dig att skapa ökad hälsa, harmoni och balans i din vardag.

MediYoga passar dig som önskar få mer utrymme till att landa i dig själv och få ökad kontakt med dig själv. Övningarna är långsamma och inkännande, utan krav eller prestation. Kan utföras på golvet eller sittande på stol.

Vill du veta mer om mediyoga? Eller kanske hänga på vår 6 veckors kurs som startar den 16/9? Vi ses Torsdagar 19:30-20:30 6 veckor i sträck med start den 16/9. Den första veckan har vi en längre klass med introduktion till mediyoga.

Läs då mer och boka din plats här: https://www.bokadirekt.se/places/ujjayi-yoga-&-mindfulness-mbsr-26436

Frågor eller funderingar? Tveka inte att höra av dig!

Maila mig: camilla@yogamindonline.se

💗💗💗

Featured

Hur kan yoga hjälpa dig?

Yoga betyder på Sanskrit: Att oka samman. Att förena kropp och själ för att uppnå fullständig närvaro och upplysning. Yoga är så mycket mer än fysiska rörelser, det är i själva verket en väldigt liten del av vad yoga är. Yoga handlar om att hitta sin inre ro, att lära känna sig själv på djupet och utforska. Det hjälper oss att sänka vår stress och spänningar i kroppen. De tekniker som också är en del av yogan (förutom asanas (fysiska positioner) är: Meditation, Andningsövningar, Mindfulness, Avslappning, Mantran (sång), Mudras (handställningar). Den yogiska filosofin är också en viktig del inom yoga, den 8-faldiga vägen är grundfundamentet.

 1. Yama – Moralisk Disciplin
 2. Niyamas – Påbjudna praktiker
 3. Asana – kroppspositioner
 4. Pranayama – andningsreglering
 5. Prathyahara – Bortdragande från sinnet
 6. Dharana – koncentration
 7. Dhyana – meditation
 8. Samadhi – bliss, här och nu.

Hälsofördelarna med Yoga

Yoga har många positiva effekter på oss människor, här beskriver vi några av dem:

 • 🧚‍♂️ Yoga sänker blodtrycket och stresshormonet kortisol. Detta kan minska risken för hjärt-kärl sjukdomar.
 • 🧚‍♂️ Yoga gör att vi upplever mindre stress. Vi ökar vår koncentrationsförmåga och förbättrar minnet.
 • 🧚‍♂️ Yoga stärker immunförsvaret, och ökar det lymfatiska flödet.
 • 🧚‍♂️ Yoga minskar risken för depression och ångest och ökar det generella välmåendet.
 • 🧚‍♂️ Yoga bygger styrka och flexibilitet. Och stärker skelettet (bendensiteten).
 • 🧚‍♂️ Yoga påverkar sömnen positivt. Vi får lättare att somna och sover längre perioder.
 • 🧚‍♂️ Yoga kan hjälpa dig som har smärtproblematik, framförallt rygg och nacksmärta.

Vill du veta mer om hur yoga kan bli en del av din vardag?

– Kika in på vår webbplats: yogamindonline.se

Featured

Hitta din ultimata sittposition vid meditation🧘🏽‍♀️

Sittpositionen vid meditation är viktig. Mest för att vi vill att kroppen ska ge oss så lite intryck som möjligt då vi mediterar. Mindre viktigt vilken av positionerna vi väljer, bara sittställningen passar vår kropp.

Vi vill släppa fysiska förnimmelser (om de inte är vårat meditationsfokus förstås). Och istället rikta all vår uppmärksamhet till vårat inre och till det fokus vi valt för vår meditation. Vanliga fokusområden är: andningen, våra sinnen, mantran, visualiseringar eller öppen närvaro.

Stabil upprätt meditationsposition

Vi vill eftersträva att ha en stabil, upprätt meditationsposition, gärna få känslan av att vi kan vila i vår egen kropp. Ett snabbt sätt att bli medveten om vår kropp är att scanna oss igenom hela kroppen och leta efter spänningar som vi kan släppa på. Områden som är särskilt utsatta för spänningar är: käkar, mun, panna, axlar, nacke, säte och händer. Samtidigt som vi försöker släppa efter och vara tunga i kroppen så vill vi ändå sitta i en upprätt ”värdig” hållning.

Tekniskt kan Du kan välja att sitta på stol, kudde, bolster, pall eller yogablock med benen korslagda eller gränsle.

Hjälpmedel vid meditation

Du kan välja att sitta på en stol, meditationspall, yogablock eller kudde/bolster.

Om du sitter på en stol, se till så att båda fötterna är grundade i marken, verkligen känn underlaget. Glid fram något så att ryggen ej vilar mot ryggstödet. Känn in så att sittbenet är tungt ner i stolen. Grunden i sittpositionen är att låta höfterna vara högre upp än knäna. Detta för att få bäckenet att tippa lätt framåt och låta ryggen få sin naturliga svank.

Om du sitter på golvet är det av samma anledning bra att sitta på en förhöjning (kudde, bolster, vikt filt, yogablock eller pall). Vi vill låta höfterna vara högre upp än knäna. Så att bäckenet tippar lätt framåt och ryggen får sin naturliga svank.

Du kan sitta gränsle över ett bolster/kudde. Eller med benen korslagda i “easy pose“, eller “burmesisk position” (då hälarna kommer framför varandra och knäna brett isär).  Halv-eller hel lotus om det finns i din praktik. Se gärna till att ha mjukt underlag om du sitter på golvet. Vik gärna en vilt under dig så att sittben, ben och fotleder får vila mjukt.

Inta meditationsposition

Låt sittbenet sjunka tungt ner i underlaget. Ryggen får förlängas upp mot taket. Tänk dig att du har en krona på huvudet som drar dig uppåt, genom en tråd som du har längs med din ryggrad. Axlarna får sjunka ner från öronen så att avståndet mellan axlar och öron blir så långt som möjligt. Vi låter skulderbladen mötas bakom hjärtat. Så förlänger vi nacken genom att låta hakan komma något neråt, framåt bröstbenet. Händerna kan vila på knäna, låren eller i knät.

Om du vill kan du lägga en kudde i knät och låta händerna vila på dem för att avlasta armar och axlar. Ett härligt tips på placering av händerna är också att göra sig en “kängruficka” till händerna. Det gör du genom att göra en ficka av den nedre mudden (vänder den nedre delen ut-och-in) av din tröja där du låter händerna vila. Låt ögonlocken bli tunga. Stäng ögonen eller fäst blicken på en punkt snett framför dig i golvet, det som känns bäst för dig.

Hitta in i sittpositionen. Börja med att följa andetaget, låt varje inandning göra dig lång, få dig att växa upp mot taket och varje utandning får göra dig tung, sjunka ner i underlaget.

Utmaningar vid meditation

Många tycker att det är besvärligt till en början att sitta på golvet på grund av stelhet i höfter. Då rekommenderar vi att välja en sittposition som för dig känns bekväm. Men också ibland “utmana dig” med att sitta på golvet och då bulla upp med så många kuddar som du behöver under bäckenet för att få ner knäna lägre än höfterna. Det kan vara 5-6 kuddar till en början. Med tiden kommer du att kunna plocka bort kuddar och komma ner i en lägre nivå när din kropp vänjer sig vid meditationspositionen.

Om du behöver ändra position

Om du sitter i en meditationsposition som tar din uppmärksamhet av någon anledning, det kan till exempel vara en fot som sover eller ett knä som värker. Då finns det 2 alternativ som vi tipsar om. Det första är att låta det vara och bara stanna i sittpositionen, kanske styra andetaget just till den delen i kroppen. Acceptera känslorna och se vad som händer när du bara “är med upplevelsen”. Ytterligare ett sätt är att göra en medveten förflyttning. Gör i så fall en ordentlig positionsändring med en gång istället för att röra dig så lite som möjligt, det blir ofta något som får till följd att vi rör oss i små rörelser hela tiden och har svårt att hitta tillbaka till stillheten.

Hjälpsamma länkar:

Vill du prova att meditera med våra guidande ljudfiler kan du hitta dem via denna soundcloud – klickbar länk!

Vi har också två olika webbkurser i mindfulness meditation, du hittar dem via dessa länkar:

⭐️ Mindfulness meditation för nybörjare – 5 veckors onlinekurs. Starta när du vill och ha tillgång till kursen i 6 månader! För dig som inte mediterat tidigare och vill göra mindfulness meditation till en del av din vardag Klickbar länk!.

⭐️ Mindfulness meditation – fördjupningskurs – 3 veckors onlinekurs för dig som mediterat tidigare och nu vill ha stöd eller återta ditt praktiserande. Starta när du vill och ha tillgång till kursen i 6 månader! – Klickbar länk!

🧘🏽‍♀️

Featured

Snart flyttar vi hemåt igen…Tack för allt Island 🇮🇸 🔜 🇸🇪

Checkar in för att börja packa ihop detta året….

Mycket som händer hos mig just nu.

Tiden på Island börjar närma sig sitt slut och vi flyttar tillbaka till Sverige om cirka 2 veckor. Börjar så smått mentalt att förbereda mig för det. Mycket praktiskt att ta tag i då så det blir nog bäst att ladda upp batterierna ordentligt. Det är så mycket blandade känslor: lycka, sorg, oro, bubblande glädje ja allt blandat i en galen mix.

Det här året har varit helt fantastiskt på så många sätt🙏

Vi har träffat vänner för livet, barnen har haft the time of their lives med en otroligt härlig frihet. Skolorna, fritids, alla aktiviteter som finns är helt magiskt bra uppstyrt. Har nog aldrig tidigare varit på en plats som är så välanpassad för barn. Och då menar jag inte med tivolis och leksaker utan att det ska ha en naturlig plats i samhället. Och vad jag älskar systemet de har med aktiviteter för barn. Alla barn får samma “pott” med pengar varje termin som de får använda till aktiviteter. Och det räcker till mycket, Isa kunde träna både handboll och karate (totalt 4 ggr) per vecka för dessa pengar! Så bra att det inte behöver bli några skillnader oavsett i vilken familj du växer upp.

Alla möten, fantastiska människor, engagemang och kärlek kommer jag att leva på länge💗

Islands natur & Reykjaviks coolhet är något jag för alltid kommer bära med mig, ett galet häftigt land på så många sätt. Jag vet att jag har sagt det förut, men det är verkligen speciellt! Färgerna är liksom lite starkare, konturerna lite klarare och luften lite krispigare än vanligt! Jag kommer sakna närheten till havet🌊, de snötäckta topparna🏔 , den sprutande lavan🌋

Det känns bra att veta att magin finns kvar, nära hemma🧚‍♂️

Att komma hem ska bli riktigt härligt på så många sätt, att träffa alla nära, boa in oss i vårat härliga hus, påta i trädgården och återuppta vardagsaktiviteterna hemma igen, nu med Kaj i familjen 🐶. Vi kommer hem en hund och många erfarenheter rikare!

Känner en stor tacksamhet över att Island tagit emot oss med så öppna armar, har verkligen känts som ett riktigt hem detta år⭐️

Såklart mycket blandade, bubbliga känslor att lämna något så fint mixat med sköna längta-hem känslor.

Det blir bra.

♾
Featured

Yoga För Cancer – vanliga biverkningar

De flesta vet att cancerbehandling, såsom cytostatika och strålning kan framkalla håravfall och trötthet, dessa är bara 2 av många biverkningar som de flesta av oss tvingas genomlida. Det finns många olika cancersorter, ännu fler olika behandlingsmetoder och därför också väldigt många olika biverkningar. Alla människor är dessutom olika så samma cancerform och behandling kan ge totalt skilda upplevelser av behandling och eventuella biverkningar. Vi ska i detta kapitel nämna några av de vanligaste biverkningarna:

💫Lymfödem, uppstår då lymfsystemet har skadats eller har en blockering så att lymfvätskan inte kan dräneras som den brukar. Lymfödem uppstår oftast i en arm eller ett ben. Vid bröstcancer är det vanligt att armen på den opererade sidan påverkas om man gjort en axillutrymning och tagit ut lymfkörtlar ur armhålan. Symtom på lymfödem är svullnad, tyngdkänsla, stelhet och klåda.

💫Benskörhet, eller osteoporos är en normal åldrandeprocess, men kan framkallas av cytostatika, strålning, hormonterapi eller cancerspridning. Benskörhet ökar risken för frakturer.

💫Neuropati, eller nervsmärta orsakas av att en nerv påverkas och orsakar smärta. Det kan upplevas som domning, pirrning, smärta, svullnad eller muskelsvaghet i kroppen. Startar oftast i händer eller fötter.

💫Viktuppgång, det är vanligt att gå ner i vikt under cancerbehandling, men många upplever viktuppgång då den aktiva behandlingen är avslutad. Viktuppgång är också en riskfaktor för återfall.

💫Förstoppning är ett vanligt problem vid cancerbehandling. Oftast är orsaken till förstoppning förändrad diet, knapphändigt vätskeintag och för lite aktivitet. Men det kan också orsakas av medicinering, muskel och nervpåverkan, förändrad metabolism och andra biverkningar såsom fatigue, trötthet och depression.

💫Oro/Ångest/Depression upplever en del under och efter cancer och dess behandlingar. Livet förändras på en sekund och helt plötsligt ska vi tampas med nya rädslor och blir tvungna att leva i en ovisshet. Vad som triggar oro/ångest är olika för alla, det kan vara oro relaterad till fysiska, psykiska, sociala, spirituella, praktiska eller nära döden- upplevelser.

💫Menopaus-symtom såsom flushes, natliga svettningar och vaginal torrhet drabbar många kvinnor som fått cytostatika eller strålning/kirurgi i bäckenregionen.

💫Kemobrain är en kognitiv dysfunktion som många upplever under behandling. Det blir svårt att processa information, svårt med koncentrationen, minnesproblem, förvirring och en känsla av “tröghet” i hjärnan.

💫Fatigue, är en trötthet som är svår att beskriva. Ofta upplever man sig som helt energilös och trött hela tiden, det skiljer sig från “vanlig” trötthet. Det finns ingen direkt orsak till tröttheten, du kan uppleva den trots att du vilat hela dagen och är utsövd. Tröttheten kan också göra så att vi tappar intresse av att umgås och engagera oss i aktiviteter. Fatigue är den mest vanliga biverkningen vid bröstcancer (9 av 10 patienter upplever detta).

💫Insomnia är ett begrepp som innefattar både svårigheter att somna, svårighet att hålla sömnen under hela natten och tidiga uppvaknanden. Detta upplever många cancerpatienter under viss tid av behandlingen, det är ökad risk med ökad ålder.

Man vet idag att vi kan påverka många (inte alla) av dessa biverkningar genom att ta hand om oss själva. Till exempel så rekommenderar man minst 150 minuters fysisk aktivitet per vecka. Psykiska interventioner, såsom samtal, antingen enskilda eller i grupp. Mind-Body Interventioner rekommenderas också och det innefattar Mindfulness baserade terapier, yoga, meditation och akupunktur.

Så detta kan hjälpa dig att minska besvär med biverkningar:

🧚‍♂️ Fysisk Aktivitet

🧚‍♂️ Mindfulness meditation

🧚‍♂️Yoga

🧚‍♂️ Samtalsstöd

🧚‍♂️Akupunktur (eventuellt också massage)

🧚‍♂️ Balanserad kost

🧚‍♂️ Compassion (avsätt tid för dig själv)

Featured

EARLY BIRD PÅ MINDFULNESSKURSEN MBSR TOM 28/7⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Höstens datum är klara och det firar vi mer ett Boka-Tidigt-Erbjudande!

EARLY BIRD – 1000:- RABATT PÅ Mindfulness kursen MBSR om du bokar innan 28/7!

⭐️Kursstart MBSR Online 9/9-2021 Torsdagar 17:00-19:15 i 8 veckor.

MBSR Online är en 8 veckor lång kurs där vi ses en gång i veckan via zoom möte online, samt en tyst heldagsretreat. Kärnan i utbildningen är mindfulnessövningar, meditationsövningar och enklare yoga.

Du får kartlägga och analysera stressorerna i ditt liv och få verktyg till hanteringen. Du som deltagare får dagliga övningar att göra hemma.

mindfulness meditation camilla

Kursen vänder sig till dig som:

– Upplever stress i vardagen, på jobbet eller i familjelivet

– Är trött och utmattad

– Sover dåligt

– Har kronisk smärtproblematik

– Har högt blodtryck

– Vill utveckla dig själv, din förmåga att skapa en bättre balans i din tillvaro och öka din livskvalitet

-Dig som vill ha kompetensutveckling i din yrkesroll där du möter människor i ditt dagliga arbete.

Den här kursen tillgodoräknas som steg 1 i MBSR-lärarutbildningen och ger behörighet att söka MBSR – Practicum, steg 2 i den professionella lärarutbildningen, i MBSR via Center for Mindfulness i Sverige och USA.

Var: Hemma hos dig via internetbaserat zoom möte.

Lärare: Camilla Strandmark, MBSR lärare, mindfulness coach, distriktssköterska

Tid: Torsdagar: 17:00-19:15 med start 9/9 så 8 nästkommande Torsdagar.

Investering: EARLY BIRD TOM 28/7 NU: 3900:- (Ord 4900:- inkl moms för privatperson, (exl moms företag).

Rabatter: Du som gått MBSR kursen tidigare erhåller 50% rabatt. Du som gått webbkursen “Mindfulness Meditation för nybörjare” innan erhåller 10% rabatt. Studenter, långtidssjukskrivna, pensionärer, arbetslösa och FaR erhåller 10% rabatterat pris.

Datum: 9/9, 16/9, 23/9, 30/9, 7/10, 14/10, 21/10, 28/10 (Tyst heldagsretreat online 16/10 9:00-15:00)

Introduktion: (Obligatorisk i programmet, välj ett av datumen): 19/8 eller 2/9 17:00-18:00.

Ljudfiler och skriftligt material ingår i kursen. Lärarledd tid ca 25 timmar.

Mer info se hemsida: www.mbsrsweden.se Boka din plats genom att anmäla dig till kursens första dag – just nu 9/9. (alla datum ovan)

Varmt Välkomna Hälsningar Camilla

Keep Calm and Ujjayi

Tänk vad andetaget kan göra för oss egentligen. Det kan vara där som den trygga hamnen när vi behöver stillhet. Det kan vara det kraftfulla andetaget när vi aktiverar oss och behöver mer syre i vår kropp. Genom att uppmärksamma våra andetag kultiverar vi mindfulness, medveten närvaro. Yogiska andningsövningar är värdefulla att göra så ofta vi bara kan. Ujjayi, eller segerandning är en andningsteknik som balanserar oss, den ger oss energi om det är det vi behöver och den ger oss lugn om det är det vi behöver. Så “Keep Calm and Ujjayi” 💗

Ujjayi – Pranayama – Andning

Ujjayi är en andningsteknik och namnet på vårt hälsoföretag. Nedan kommer vi att beskriva tekniken och dess hälso-fördelar. Ujjayi är en lugnande andningsteknik som även kallas för “segerandning” eller “havsandning”. 

Tekniken har använts i tusentals år. Den medvetna, viljestyrda andningens väsande ljud hjälper att synkronisera andningen (pranayama) och rörelserna (asanas) i ett rytmiskt flödande. Ujjayi kan användas under klasser, meditationer och i vardagslivet.

Fördelar med Ujjayi

Ujjayi andning balanserar hjärt-kärlsystemet samt lugnar kropp och sinne. Några andra fördelar med ujjayi andning är:

 • Ökad syremängd i blodet
 • Stresshämmande
 • Ökad kroppsvärme
 • Reglerar blodtrycket
 • Avslappnande effekt
 • Energigivande
 • Meditativa mindfulness effekter
 • Ökad medveten närvaro

Användningsområden för Ujjayi

Ujjayi andningen är användbar i många situationer utanför mattan. Om du till exempel är stressad, nervös, arg, orolig eller ur balans kan Ujjayi andningen samla och lugna. Ljudet från andningen påminner om ljudet från havet: inandningen liknas vid då vågen tar form och utandningen då vågen slår mot stranden (Även kallat Darth Vader andning). Ljudet uppstår då glottis kontraheras.

Instruktion till ujjayi andning, så gör man:

– Sitt i en bekväm ställning och ta kontakt med ditt naturliga andetag, stäng ögonen om det känns bra.

– Utan att manipulera andetaget för mycket, gör det långt och avslappnat.

– Öppna munnen och tänk dig att du ska imma en spegel framför dig: ”HAAAAH”, gör detta i 5 andetag.

– Stäng munnen och andas genom näsan, låt andetaget ta plats och bli långt och avslappnat.

– Dra samman halsen som du gjorde när du immade spegeln fast du har munnen stängd. Du kan tänka dig att du andas igenom ett smalt hål i halsen.

– Fokusera andetaget långt bak i halsen och smalna av passagen för luft så det väsande ”HAAAAH” ljudet uppstår långt bak i halsen på utandningen.
Hitta samma känsla och väsande ljud i inandningen.

– Visualisera andetagets väg in genom näsan, ner i luftstrupen, ut i lungorna, vidgningen av bröstkorgen utåt, uppåt nyckelben och bakåt skulderblad. Och ut igen.

– Var mindfull, känn andetaget, släpp eventuella spänningar i käkar, hals, nacke och ansikte.

– Sitt med andetaget, koncentrera dig på ljudet från andningen så länge det känns behagligt.

Läs mer här